هر سال با فرا رسيدن 24 مي مصادف با سوم خردادماه روز جهاني «اسکيزوفرنيا» با هدف توجه جوامع مختلف به اين بيماري و حمايت بيشتر از بيماران در سراسر جهان برگزار ميشود. شعار جهاني اين روز به بالا بردن سطح آگاهي اجتماعي اختصاص يافته است.
روز چهارشنبه 1397/3/2 مصادف روز جهانی اسکیزوفرنیا انجمن احبا با همکاری دانشگاه پرستاری و مامایی دانشگاه ایران همایشی را از ساعت 9 الی 13 با حضور مسئولین، متخصصین و مددجویان را در سالن آمفی تئاتر دانشگاه پرستاری و مامایی برگزار نمود.
برنامه با تلاوت قران مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی آغاز گردید و با خوش آمدگویی و سخنرانی سرکار خانم دکتر سید فاطمی مدير گروه روان پرستاري دانشكده پرستاري مامايي دانشگاه ايران در مورد بيماران اسكيزوفرني رسما آغاز شد ایشان فرمودند: بيماري اسكيزوفرني يكي از انواع بيماريهاي رواني است كه بيمار در ابعداد و عملكرد رواني از جمله رفتار، تكلم و تفكر دچار مشكل ميشوند. به همين دليل رفتارهايي از آنان سر ميزند كه مجبور هستند بيمار را به روانپزشك ارجاع دهند و يا در بيمارستان بستري كنند. متاسفانه چون اين بيماري اجزا مختلف روان را درگير و تحت شعاع قرار ميدهد درمانش مادام العمر است به طوري تا زماني كه بيمار از دارو استفاده ميكند ميتواند يك زندگي مستقل و مثمر ثمر داشته باشد در غير اين صورت بيمار تبديل به يك فرد منزوي ميشود و گريزان از اجتماع ميشود كه زندگيش وابسته به ديگران است.
وي با بيان اين مطلب كه بيماران اسكيزوفرني از مظلومترين بيماران رواني هستند ميافزايد: از مهمترين مشكلات اين بيماران نگرش نادرست جامعه نسبت به آنان است اين بيماران در حالت حاد بيماري ممكن است از خودشان حالتهاي تهاجمي نشان دهند و به خود و ديگران آسيب بزنند در حالي كه اگر بيماري شان كنترل شود نه تنها خطرناك نيستند بلكه انسانهاي خوبي هستند كه از درك بالايي برخوردارند. متاسفانه مردم اين تصور را دارند كه اين بيماران خطرناك هستند در حالي كه اين گونه نيست و اين برخوردها بزرگترين انگ و زجري است كه بيماران و خانوادههاي آنان ميبينند. اين بيماران آنقدر مظلوم هستند كه حتي نميتوانند حق و حقوق خودشان را بدست بياورند. چون نگرش جامعه نسبت به اين بيماران منفي است در هر موسسه و اداره كه مشغول به كار ميشوندبه دلايل واهي عذرشان را ميخواهند و اين عاملي ميشود كه بيمار تمايلشان را به كار از دست بدهند و تبديل به انسانهاي وابسته شوند.
در ادامه سخنرانی جناب آقای دکتر پیروی ریاست محترم دانشگاه برگزار شد و دانشجویان ارشد روانپرستاری دانشگاه سخنرانی پیرامون بیماری، علائم، اپیدومیولوژی داشتند در ادامه سرکار خانم دهباشی مديرعامل انجمن حمايت از بيماران اسكيزو فرنيا (احبا )در مورد بيماران اسكيزوفرنيا فرمودند: حدود هزار و 600نفر از بيماران اسكيزوفرني در انجمن پرونده دارند و حدود هزار نفر ديگر از بيماران هم پرونده بهزيستي دارند در مراكز روزانه توانبخشي هم 60 تا 70 بيمار وجود دارند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه انجمن حمايت از بيماران اسكيزوفرنيا چه امكاناتي به بيماران ارائه ميدهد ميافزايد: انجمن امكاناتي مانند، پرداخت هزينههاي درماني و تحصيلي كودكان، ارائه خدمات توانبخشي ،گروه درماني، سايكوتراپي، موسيقي درماني،كاردرماني، مددكاري ،آموزش زبان انگليسي و همچنين ايجاد كارگاههاي حرفهاي مانند كارگاه چرم، منبت و سفال را با هدف آشنايي اين بيماران با اجتماع و افزايش مهارتهاي اجتماعي انجام مي دهد.
سرکار خانم دکتر کاظمی ریاست محترم هئیت مدیره انجمن احبا پیرامون مشکلات خانواده سخنرانی کردند
و فرمودند: بيماري اسكيزوفرني در سنين نوجواني و جواني با نشان دادن علايم مثبت همراه است به طوري كه پسر نوجوان خانواده صبح كه از خواب بلند ميشود ادعا ميكند كه پيغمبر يا ناپلئون بناپارت است كه اين مسأله هذيان بزرگ منشي است كه خودش را به شكل مثبت نشان ميدهد و اين در حالي است كه بيمار اين مساله باور دارد. بيماري اسكيزوفرني به بيماري فرهيختگان هم معروف است زيرا كه بسياري از افرادي انديشمند از اين بيماري رنج بردهاند ولي به دليل اينكه توانستهاند بيماري را به كمك دارو كنترل كنند موفق شدهاند كه مدارج علمي را طي كنند و به رشد لازم برسند.
وي با اشاره به اين مطلب كه در سالهاي اخير تفاوت محسوسي در نگرش مردم و همچنين اقداماتي كه براي اين بيماران انجام ميشود بهوجود آمده است ميافزايد: به ياد دارم در دوران دانشجويي يكبار از بيمارستان رازي كه امينآباد خوانده ميشد بازديد داشتيم و اين در حالي بود شرايط اين بيماران آنقدر وحشتناك بود كه تا يك هفته شرايط روانيمان بهم ريخته بود در آن زمان مسئولان رفتار نامناسبي با بيماران داشتند و تنها يك روانپزشك مسئوليت رسيدگي به بيماران را بر عهده داشت هيچ كدام از پرسنلي كه در آنجا كار ميكردند آموزشهاي لازم را در مورد بر خورد با بيماران اعصاب روان نديده بودند و شرايط انتخاب مسئولان افراد قوي هيكل بود كه بتوانند با توسل به زور بيماران را كنترل كنند. خوشبختانه در حاضر رسيدگي به اين بيماران بهتر شده است است ولي ما هنوز در اول راه هستيم و بيمارستانهايي كه بخشهاي رواني دارند بايد از روان پرستاران حرفهاي استفاده كنند تا بيماران صدمات روحي كمتري را متحمل شوند. وقتي والدين احساس ميكنند كه جوان و يا نوجوانشان در دنياي ديگري بسر ميبرد و از واقعيات به دور افتاده است بايد به روانپزشك مراجعه كنند. متاسفانه به محض اينكه والدين متوجه ميشوند جوانشان اختلال رواني پيدا كرده است به جاي درمان سعي در مخفي کردن دارند در حالي كه علاوه بر جوان خود خانواده هم به علت اتفاقي كه افتاده است نياز به حمايت دارند. خانوادهها ركن اصلي درمان فرزندانشان هستند زيرا كه با بيمار در تماس مستقيم است و اين در حالي است كه بيماري فرزندشان با علايم جسمي و روانشناختي زيادي همراه است و نياز به حمايت والدين دارند.
و جناب آقای مهندس سراج مدیر کل محترم دفتر مراکز توانبخشی و مراقبتی بهزیستی کل کشور فرمودند: رويكرد سازمان بهزيستي در طي اين سالها اين بوده است كه در ابعداد مختلف شرايط بيماران نيازمند به مراقبت را در نظر بگيرد و اين در حالي است كه اگر دستگاههاي كه متولي كمكرساني هستند به كمك ما نيايند و نتوانيم به طور گروهي كارها را انجام دهيم ممكن است خيلي از كارهاي ما اثرات لازم را نداشته باشد.
وي با بيان اين مطلب كه لايحه بيماراني كه دچار اختلالات رواني هستند توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي تنظيم شده و در كميسيون دولت مطرح شده است ميافزايد: همواره تاكيد ما بر اين بوده است كه به افرادي كه دچار اختلالات رواني هستند نگاه پزشكي نداشته باشيم و سعي كنيم بهترين بيمارستانها و مراكز درماني را براي اين بيماران داشته باشيم. زيرا وقتي كه بيمار ميخواهد به جامعه بر گردد اگر شرايط خانوادگي اش ايمن نباشد فرآيند درمان نميتواند اثربخشي خودش را داشته باشد و اين در حالي است كه اگر نگاه جامعي به اين بيماران نباشد برنامههاي ما نميتواند بهره وري لازم را داشته باشد.
جناب آقای دکتر جمالی مدیرکل سازمانهای مردم نهاد سلامت وزارت بهداشت سخنرانی داشتند و در ادامه پنلی با حضور بیماران خانوادهای ایشان و مدیریت سرکار خانم دهباشی برای بیان مشکلات بیماران به صورت پرسش و پاسخ برگزار شد و در انتها مسابقه ای با عنوان شعار هایی در رابطه با انگ زدایی بین افراد شرکت کننده در همایش برگزار گردید و به بهترین شعار ها جوایزی اهدا شد.
همچنین از روز یکشنبه 30 اردیبهشت لغایت 2 اردیبهشت غرفه ای از هنرهای دستی مددجویان در دانشگاه برگزار گردید.